Gehoord | Over huisdieren

Vorige week dinsdag verscheen in Het Nieuwsblad een artikel over een bijzondere rechtszaak. Het departement dierenwelzijn had een Herentse kat in beslag genomen, naar aanleiding van een klacht van een buurtbewoner. De poes zou verwaarloosd worden en werd aan de zorgen van een asiel in de buurt toevertrouwd. De eigenares van de kat was het hier niet mee eens en trok naar de Raad van State, die de vrouw uiteindelijk gelijk gaf. Inmiddels bleek de kat echter spoorloos verdwenen: de poes kreeg mogelijk zelfs een spuitje in het asiel waar ze tijdelijk werd geplaatst. Alle reden voor de eigenaar om nogmaals naar de rechter te trekken.

Tijdens deze zaak beargumenteerde de advocaat van het departement dierenwelzijn blijkbaar dat er geen morele schade kan zijn. In zijn ogen waren katten ‘vervangbaar’ en zouden ‘een paar weken volstaan om te wennen aan een andere kat’. Hij ging zelfs nog verder en stelde bovendien dat na enkele maanden ‘een kat grotendeels vergeten is’. Dierenliefhebbers stonden op hun achterste poten.

En terecht, als je het mij vraagt.

Helemaal objectief ben ik natuurlijk niet, aangezien ik al mijn gehele leven omringd word door verschillende soorten huisdieren. In eerste instantie, bij mijn ouders thuis, waren het honden, vissen, vogels, cavia’s en dwerghamsters, maar eenmaal op een fatsoenlijk (studenten)appartement kwam er al snel een eerste kat, Jack, een jaar later gevolgd door een tweede, Neville. Jack overleed plotseling vlak voordat ik naar België verhuisde en daar ben ik kapot van geweest, net als dat ik van alle andere overleden dieren kapot ben geweest.

Inmiddels is het bijna 7 jaar geleden dat Jack overleed en heeft Neville in Arwen, Ray en Charlie nieuwe speelkameraadjes gevonden, maar dat neemt niet weg dat ik Jack zeker nog niet vergeten ben. Zelfs Kleintje, een poes die maar heel kort bij mij is geweest omdat ze te ziek was, komt nog vaak in mijn gedachten voorbij.

Vervangbaar?
Kapot speelgoed of kleren waar gaten in zitten, díe zijn vervangbaar.
Als jij een huisdier vervangbaar vindt, ben je het plezier van een huisdier niet waard.

2 gedachtes over “Gehoord | Over huisdieren

  1. Ik ben het ook helemaal met je eens hoor.
    Maar ik weet wel dat het juridisch gezien anders is. Zou het dier juridisch gezien gelijk staan aan de mens, zou hij ook veroordeeld kunnen worden, zou hij zich ook moeten kunnen verdedigen.
    Emotioneel gezien is een huisdier niet te vervangen, maar juridisch gezien dus wel. Een advocaat moet zich in de rechtbank nu eenmaal de juridische regels volgens en zijn eigen emoties opzij zetten.
    Wordt dus wel hard tijd dat de wet wat aangepast gaat worden, in mijn ogen, wat mij betreft moet er meer respect in de wet komen voor huisdieren.

    Like

What's on your mind?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.